skip to Main Content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Šta Treba Znati Pre Nego što Montirate Zidni Nosač Za Televizor?

Šta treba znati pre nego što montirate zidni nosač za televizor?

Danas je potpuno nezamislivo pričvršćivanje bilo čega na zid bez tipla. Postoje velike razlike u kvalitetu tiplova, kao i razlike od kog su materijala proizvedeni i u koje se zidove vrši pričvršćivanje. Posebno je bitno napraviti dobar izbor tiplova kada montirate zidni nosač za televizor iz razloga sigurnosti.

DSCF1282

Kako odabrati koji tipl koristiti?

Da bi se to pravilno odredilo mora se znati u koji se materijal tipl ubacuje, koje će biti opterećenje i kakav način montaže ćemo izvršiti.

Postoje više tipova tiplova u zavisnosti od toga u koji se građevinski materijal ugrađuju, tako da možemo razlikovati tiplove za pune materijale (kamen, beton, puna cigla,…), tiplove za šuplje materijale (blokovi, šuplja cigla,…), tiplove za gips – karton ploče, tiplove za porozni beton (Ytong), itd.

Struktura od koga se sastoji građevinski materijal je od bitnog značaja za čvrstinu montažne veze između tipla i zida i samim tim bićete potpuno sigurni da ste bezbedno stavili zidni nosač za televizor. Kao što je napomenuto, postoji razlika u konstrukciji i materijalu od koga je napravljen tipl.

Potrebno je poznavati od kog materijala je zid na koji se montira nosač za TV, a to je lako ako zid nije malterisan tj. finalno završen. Ako nije onda se može proveriti struktura zida jednostavnim bušenjem probne rupe.

Kada montirate zidni nosač za televizor susrećete se sa jednim od ova četiri tipa građevinskog materijala. Da bi pravilno montirali zidni TV nosač dobro uparite tipl koji koristite sa zidom u koji montirate nosač za TV.

Razlikujemo 4 osnovna tipa građevinskog materijala:

  1. Pun građevinski materijal guste strukture
  2. Šuplji građevinski materijal guste strukture
  3. Pločasti građevinski materijal
  4. Pun građevinski materijal porozne strukture

U pun građevinski materijal guste strukture spada kamen, beton, puna cigla, … Oni su izuzetno pogodni za montažu nosača, jer standardni tiplovi u njima imaju veliku nosivost. Obično je takav tip tiplova stavljen u fabričko pakovanje nosača. Važno je napomenuti da takav tip tiplova neće imati nosivost u ostala tri tipa građevinskog materijala.

Samo Vogels i Art Support TV nosači imaju u fabričkom pakovanju univerzalne Fischer tiplove sa kojima možete montirati nosač za televizor u bilo koji od ova četiri tipa građevinskog materijala (članak – ″Fischer tiplovi″ pogledajte u novostima).

U šuplje građevinske materijale guste strukture spadaju blokovi koji se dele na blokove sa uzdužnim šupljinama, blokove sa vertikalnim šupljinama, rešetkaste blokove, saćaste blokove. U takav tip materijala potrebno je koristiti specijalne gužvajuće tiplove koji se deformišu prilikom stezanja i ispunjavaju pukotine u bloku. Tu je važno prilikom bušenja tiplova ne oštetiti zid bloka previše kako bi se tipl držao u njemu.

Pločasti građevinski materijal sastoji se od suvih građevinskih ploča od gipsa, celuloze, iverice, šperploče, itd. Oni su obično malih čvrstina. Za ovakve materijale se obično koriste posebni tiplovi (tiplovi za gips – karton ploče)

Puni građevinski materijali porozne strukture su uglavnom vrlo porozni i malih čvrstoća. Tu spadaju elementi od lakog betona i ytong blokovi. Za kvalitetno pričvršćivanje treba koristiti specijalne tiplove sa dugačkom zonom širenja ili se montaža vrši sa posebnim betonskim inekcijama.

 

slepa-montaza

 

Postoje 3 načina bušenja rupa u zid za postavku tipla:

  1. Rotaciono bušenje običnom ručnom bušilicom
  2. Udarno bušenje velikim brojem laganih udara
  3. Udarno bušenje manjim brojem udara visoke energije

 

02U slučaju kad imate zid od tvrdog građavinskog materijala (kao što je beton i puna cigla), on se buši udarnim bušenjem, malim i velikim brojem udara u modu bušenja čekićem.

Šuplji građevinski materijali pune strukture se isto buše udarnim bušenjem (mod – čekić), ali pažljivije da se ne bi razbila struktura šupljeg bloka.

Rotaciono bušenje se koristi za bušenje građevinskog materijala porozne strukture (porozni beton, Ytong). Isti tip bušenja se koristi i u pločastim građevinskim materijalima (gips ploče i drveni materijali).

Pri bušenju treba obratiti pažnju da bušena rupa ne bude prevelika i da kod šupljih blokova ne dođe do lomljenja strukture.

U slučaju da bušite pločice savet je da se prave rupe za tiplove u fugama, a ako ipak morate bušiti pločicu savet je da na pločici zalepite krep traku koja će sprečiti klizanje burgije po pločici.

Bez obzira na vrstu bušenja, burgija treba da odgovara prečniku tipla. Samo u slučaju poroznog betona i Ytonga dobro je odabrati burgiju manjeg prečnika od tipla za 1-2 mm. Nemojte zaboraviti da rupu posle bušenja očistite od prašine, jer samo čista rupa omogućava maksimalnu čvrstoću veze.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top