skip to Main Content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Problemi Sa Televizorom? Evo Kako Ih Rešiti!

Problemi sa televizorom? Evo kako ih rešiti!

Da, vaš televizor je dragocen. Ne možete da zamislite svoj dom bez njega.

I sad vam baš on zadaje probleme?

Sačekajte malo pre nego što pozovete servis – možda ga baš i vi sami možete srediti (ma koliko mislili da se ne razumete u televizore).

Iako nas svaki kvar brine, čak i da nemamo apsolutno nikakvu predstavu šta se to u unutrašnjosti tog uređaja dešava, korisno je znati da neki problemi traže sasvim jednostavna rešenja.

Ako umete da rešite neke od problema i bagova vašeg televizora, uštedećete i novac, i vreme, ali i živce.

Zato se pripremite za eventualne mane i rešite ih u tren oka.

Evo najčešćih problema sa kojima se srećemo i sasvim jednostavna rešenja za svaki od njih.

VAŽNA NAPOMENA: MI NISMO SERVIS ZA TELEVIZORE.

Tekst je informativnog karaktera i može vam pomoći da rešite pojedine probleme vezane za televizor pre nego što se obratite nekom od specijalizovanih servisa. Ukoliko ni u ovom tekstu ne pronađete rešenje, obratite se našem partneru www.tvspektar.rs i pozovite broj 0214778044

Ekran vam je plave, zelene ili crne boje

Iako deluje kao potpuni bag, najčešće je u pitanju sasvim jednostavna stvar – vaš televizor ne dobija signal.

Proverite da li je vaš TV boks, kabl (ili koji god uređaj da koristite) pravilno povezan sa televizorom ili uključen u struju. Pritisnite „input“ dugme na svom daljinskom upravljaču. Nemojte da se zbunite ako ne vidite to dugme, neki daljinski imaju „source“ ili „TV/Video“ dugme koje ima istu funkciju.

Proverite i iza televizora da li su kablovi dobro povezani i da li ulaze u odgovarajuće portove.

Vrlo često, ovo je uzrok i pojavljivanja onih horizontalnih ili vertikalnih linija koje se pojavljuju na ekranu i potpuno remete gledanje televizije.

Ako ništa od ovoga ne pomaže, vreme je da pozovete prodavca i pozovete se na garanciju.

Slika „puca“ ili je isprekidana

Znamo, mnogo nervira.

Taman treba da se zakuca odlučujući gol – vama slika puca i prekida.

Taman da vidite hoće li Džon Snežni preživeti – puca slika! Zaledi na kratko, pa nastavi. Izgubi se na sekund, pa se pojavi. Poremeti se i izobliči, naruši, „iskocka“, šta god da se desi – vaš užitak je narušen.

Ali hej, gledajte to sa vedrije strane – vaš televizor je skroz u redu.

I ovome je uzrok slab signal. Ponekad, problem može biti i do određene televizijske stanice, naročito ako gledate prenos uživo.

Jednostavno – ovo i nije problem sa televizorom, nego sa prijemom signala i proći će čim se prenos stabilizuje.

Problem sa risiverom

Vaš risiver je, zapravo, vrlo jednostavan mali kompjuter. I, kao i svaki uređaj koji koristite – dešava se da zaglavi.

Ono što vrlo često pomaže je čuveni reset. Ponekad uređaji jednostavno zablokiraju i resetovanje reši problem.

Isključite ga, čekajte najmanje 15 sekundi i uključite ga opet.

Da biste izbegli ponavljanje ovakvih problema, neka vaš risiver bude slobodan kako biste izbegli pregrejavanje, jer je ovo najčešći uzrok zaglavljivanja u njegovom radu.

Slika na ekranu je zrnasta

Ovo je često problem sa novim televizorima. Najčešće, problem uopšte nije u uređaju. Radi se o najobičnijem problemu sa podešavanjem – oštrina slike je podešena na previsok nivo koji ne odgovara onome što se prikazuje na ekranu.

Ovo ćete vrlo lako rešiti – poznavaoci TV uređaja preporučuju da oštrinu („sharpness“) smanjite sve do nule, jer upravo to često uzrokuje probleme sa projekcijom slike.

Problemi sa visokom rezolucijom

Vrlo često, uzork ovog problema je potpuno naivan.

Ako Vaš novi 4K TV emituje previše svetlu sliku, sa preintenzivnim bojama i mutnim detaljima, verovatno je u pitanju samo nešto što su vam prodavci zaboravili pomenuti.

Vrlo često, dok je TV u prodavnici, podešen je na „Vivid“ mod. U pitanju je mod koji najviše odgovara za emitovanje u velikim prostorima.

Ovaj mod služi tome da prezentuje sve mogućnosti televizora potencijalnim kupcima.

Ipak, za kućnu upotrebu, više će vam odgovarati „Movie/Cinema“ mod.

Postoji još jedna mogućnost – problem može biti u vašem AV resiveru ili bilo kojem drugom uređaju koji povezuje izvor signala sa vašim televizorom. Kod televizora 4K (ili druge visoke) rezolucije, ovi uređaji moraju biti HDMI 2.0a oznake. Ako nije tako, vaš risiver jednostavno ne podržava sadržaj koji pokušavate da emitujete.

U ovom slučaju, problem ćete rešiti jedino zamenom uređaja.

Slika je spljoštena, preuzana ili isečena

Ovo se relativno često događa i, pre nego što počnete da paničite ili odete da reklamirate televizor, proverite podešavanja.

Potražite u meniju opcije „Picture“, zatim „Size setting“. Neki uređaji će nuditi „zoom“, „wide“, „aspect ratio“ opcije.

Ono što se najčešće preporučuje je da odaberete „Direct“ ili „Just-Fit“ opciju, jer ovom komandom poručujete vašem televizoru da prikaže video onako kako ga preuzima, bez izmena.

Nema tona

To se svakome od nas desilo.

Slika bistra, jasna, tačno naslućujemo da se na ekranu nešto zanimljivo odvija i rado bismo pratili, ali – nema tona.

Naš televizor emituje samo jasnu, jednoličnu tišinu.

Ne bismo da zvučimo neozbiljno, ali – jeste li proverili da li je „mute“ dugme pritisnuto?

Ako niste, proverite. Smeli bismo da se kladimo da nikoga ovo nije zaobišlo.

Probajte i sa podešavanjem zvuka pomoću daljinskog upravljača.

Sledeći, nešto ozbiljniji korak je da proverite output na vašem televizoru. To mora biti podešeno na „stereo“ ili „surround sound“ opciju.

Ako koristite dodatne zvučnike, proverite da li su oni dobro povezani, uključeni u struju, kao i to da nisu kojim slučajem utišani do kraja.

Budite sigurni da nema problema

Postoji i jedan problem koji se ne tiče ni kvara na uređaju, ni signala, ni portova, ni podešavanja, a može da bude opasniji od svih nabrojanih.

U pitanju je bezbednost vašeg televizora.

I za to imamo jedno jednostavno i brzo rešenje – TV nosači.

Dovoljno je da nas kontaktirate i nabavite nosače vrhunskog kvaliteta i dizajna koji će obezbediti vaš televizor, ulepšati vaš dom i svaki vaš dan učiniti funkcionalnijim.

Kao što smo napomenuli pri početku teksta, ako vam ni jedna od ovih stavki nije pomogla da rešite problem sa televizorom, obratite se našem partneru www.tvspektar.rs i pozovite broj 0214778044

Ovaj članak ima 11 komentara
 1. Postovani,
  Pojavio mi se problem sa slikom na tv veceras. Izvadio sam i ponovo prikljucio sve kablove. Nekoliko puta. Iskljicio i ukjucio tv nekoliko puta. Ukjucio ga i posle sat vremena. Slika je losa, tj. pojavljuje se zelena mutna boja..kao skrembloban..a slova su ostra. Imam i fotografije, ali ne mogu da prikacim kao prilog. Sta bi moglo da bude ako znate na prvu loptu? Unapred hvala, Milos Novi Sad

  1. Postovani Milose,
   iako nismo kompetentni za takvu vrstu problema mozemo vam ukazati na par mogucih uzroka.
   Prvo pokusajte da zamenite HDMI kabl drugim.
   Ako to ne pomogne verovatno cete morati odneti TV u servis jer moguce da postoji problem na nekoj ploci unutar televizora.
   Zao nam je sto ne mozemo pomoci vise.
   Srdacan pozdrav

 2. Pojavila se vertikalna crta na led tv full HD Slim Smart LED TB 42′. Sta bi mogao biti problem ako neko zna da me posavjetuje. Tv kupljen prije 8 mjeseci jos je pod garancijom.

 3. Poštovani,
  Ja imam Adler smrt TV kupljen je pre 4 meseca ima iza dugmence gde se pali a moze i na daljinsko ali kad zadrzim to dugmence dok je upaljen izadje mi na dnu televizora na toj strani gde je dugme ima 7 opcija i ne mogu da selektujem ni jedan od njih.

  1. Postovani,
   nazalost nismo strucni za takvu vrstu pomoci.
   Preporucujemo da se obratite zvanicnom servisu Adler televizora.
   Srdacan pozdrav

  1. Postovani gospodine,
   zao mi je ali moram da vas razocaram posto vas je nas naslov ne namerno zbunio.
   Naime mi se bavimo zidnim nosacima za TV a ne popravkama televizora.
   Izvinjavamo se sto smo vas doveli u zabludu.
   Srdacan pozdrav

 4. Poštovanje !
  Urađena nam je na tv digitalizacija.Tv je marke Gruding,koji ispod ekrana na okviru ima poklopac ( pravougaoni ),koji se može otvoriti,pa podesiti ton i pretražiti kanale u slučaju,da u daljinskom crkne baterija.
  Na tom poklopcu desno piše i Stereo i desno od njega piše supercolor.
  Suprug je sve kablove povadio,dok sam bila u gradu,a ima Alchajmer.
  Čak je izgleda ugazio na onaj deo na kablu tv antene,koji su ugura u tv na poleđini.Imala sam jedan i njega stavila i tv je radio jedno 5 – 6 sati i sa ekrana se izgubio kanal,koji smo gledali i ekran je bio Crn,ali u gornjem delu piše zelenim slovima STEREO,a od toga dalje desno AV1,isto zelena boja.
  Kada dugme na tv pritisnem,da bi ga uključila u struju,bez da bilo što diram na daljinski NEKADA se pojavi ,, sneg “ i opet u zelenoj boji oznake ( pri vrhu ekrana ) i to ORF1,a iznad tog P1.
  U ovom slučaju,kada su ove oznake na podlozi ,, snega “ ekrana i kada na daljinskom pritisnem dugme za palenje tv,a piše na njemu TVAV i levo je od tipke za smanjenje tona,pojavi se reč STEREO i AV1 !
  ,, Kutijica “ koja je postavljena u svrhu digitalizacije,pre ovih problema,imala je 2 svetla – desno crveno,a levo od njega ,kao na tastaturi kompjutera.Sada,međutim,CRVENO svetlo se ne pojavljuje,već su oba,kao na tastaturi ili monitoru kompjutera.
  Nisam se setila,da zamolim broj telefona majstora,koji je tv povezao na digitalizaciju,pa da me uputi,da možda sama pokušam otkloniti tu smetnju,pa se zbog toga Vama obraćam,da mi pomognete Vašim odgovorom.
  Da možda sama nešto mogu uraditi ili ne !?
  Napominjem,da imam veliki problem sa suprugom zbog Alchajmera,kojega imam,a tv bi mi itekako pomogao u tom slučaju.
  Nadam se,da sam uspela,da Vam objasnim te smetnje i da će te mi pomoći,pa Vam se u to ime puno zahvaljujem i srdačno Vas pozdravljam i želim svako dobro u Vašem životu !
  Hvala još jednom,neizmernno !
  P.S.
  Oboje mo u poodmaklim godinama ( on 84,a ja 79,ali srećom ja još funkcionišem ).

  1. Postovana gospodjo,
   zao mi je ali moram da vas razocaram posto vas je nas naslov ne namerno zbunio.
   Naime mi se bavimo zidnim nosacima za TV a ne popravkama televizora.
   Izvinjavamo se sto smo vas doveli u zabludu.
   Srdacan pozdrav

 5. Zdravo , imam neki problem sa 4K tv-om . Ima zvuk ali slike nema . Slika je odjednom nestala a ne xnam u cemu je kvar

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top