skip to Main Content
+381 (0) 11 261-20-80, +381 (0) 11 219-32-56 office@artechome.com
4 Stavke Na Koje Treba Da Obratite Pažnju Kada Kupujete Zidne Nosače Za TV

4 stavke na koje treba da obratite pažnju kada kupujete zidne nosače za TV

Na tržištu je mnogo vrsta nosača za TV, različitih proizvođača i različitih funkcionalnosti. Neki su bas jeftini (toliko da se pitate kako im se to isplati i kakav je to kvalitet kad imaju cenu nekog  boljeg kolača u poslastičarnici ), a neki preskupi.

 

Šta odabrati?

Svi znamo za onu staru izreku: “Koliko para, toliko i muzike”. Čini nam se da i nije baš  pametno da je testiramo kada su u pitanju tako osetljivi i bitni uređaji u našem domaćinstvu.

Međutim, u uslovima današnje ekonomije i načina razmišljanja, pitanje je da li je i ono što je skupo ogledalo kvaliteta ili ogledalo marketinga.

Zato je potrebno biti pažljiv kod kupovine i odabira odgovarajućeg nosača za TV, a sledeći tekst je zbir stavki koje često čujemo da predstavljaju probleme kupcima nosača.

 

Šta može da se desi ukoliko odaberete neodgovarajući pokretni nosač?

Mnogi ljudi su kupili TV nosače koji imaju odličnu pokretljivost i funkcionalnosti (pomeranje levo-desno, nagib…), ali nisu adekvatni za njihove velike ekrane.

Nosači za tv pokretni

Ovo može da dovede do toga da TV ne stoji ravno, da se spušta na dole sam od sebe (ne može da zadrži određenu poziciju nagiba) i što je najnepoželjniji scenario – dešavalo se i da TV padne i da se oštetiusled nestručne montaže, lošeg odabira nosača, korišćenja pogrešnih tiplova….

Pad se najčešće dešava kad je TV loše ili nepropisno montiran, što je naročito opasno ukoliko imate malo dete.

Ovakvi slučajevi, nažalost nisu novost, jer se u svetu svake godine registruju povećane povrede dece upravo iz ovih razloga.

Nemojte da štedite na ovoj bitnoj stavci, jer je sigurnost važnija od svega. Bolje je da potražite odgovarajući savet i tehničku podršku ili stručnu montažu.

 

Nestručni prodavci

Stavljanje TV-a na nosač definitivno jeste dobra odluka, kako iz bezbednosnih razloga (propisano montiran TV na zidu je daleko stabilniji od TV-a na komodi), tako i iz praktičnih (ušteda prostora) ili pak estetskih – enterijerskih razloga.

Pokretni nosači za TV

Trik je da odaberete odgovarajući nosač za vaš TV  koji će zadovoljiti sve vaše potrebne kriterijume, a ne najprodavaniji, kako bi vam neki prodavci u nespecijalizovanim radnjama (velikim tržnim centrima) rekli.

Prodavci koji obično rade u radnjama sa tehnikom, često su nekompetentni za ovu temu i obično iz neznanja preporučuju “najprodavaniji” nosač ili onaj koji im je najlakše prodati, dok neki pokušaju da vam prodaju bilo koji model, jer im možda bonus na platu zavisi od takve prodaje.

U svakom slučaju, savetujemo vam da TV nosače kupujete u specijalizovanim prodavnicama, kod stručnih i obučenih prodavaca sa višegodišnjim praktičnim iskustvom. Oni Vam mogu pomoći da pronađete najbolji model za Vaš tip televizora uz uvažavanje svih specifičnosti mesta montaže i zahtevanih funkcionalnosti.

 

Na koje stavke bi trebalo da obraćate pažnju prilikom kupovine?

S obzirom da postoji mnogo različitih vrsta, brendova i tipova nosača na tržištu, hajde da vidimo koje su najvažnije stvari na koje treba da obratite pažnju prilikom odabira:

 

1. Težina

TV nosač treba da podrži težinu vašeg TV-a kako bi bili apsolutno bezbedni. U vašem TV priručniku pogledajte koja je težina TV-a bez stalka.

Srećom, danas je sve lakše zbog postojanja interneta, pa vaš model TV-a lako možete pronaći i saznati sve detalje koji su vam potrebni.

Nije loš savet da tu težinu uvek pomnožite sa1,5 ili sa 2 (kao veći faktor sigurnosti) kada birate nosač. Ovo će vam praktično smanjiti mogućnost greške i dati vam bolji osećaj sigurnosti dok je vaš mezimac na zidu.

 

2. VESA standard

Ovaj termin je dobro znati. Detaljnije smo opisali šta je VESA standard u jednom od prvih naših članaka na sajtu. Svaki flat ekran ima na poleđini bar 4 rupe koje služe za montažu nosača.

Ali nije baš tako jednostavno i isto za sve ekrane. Ovaj raspon između rupa može imati različite kombinacije razmaka. VESA standard označava razmak između tih rupa iskazan u milimetrima horizontalno i vetikalno.

Zato je potrebno znati VESA standard Vašeg televizora i uklopiti ga sa nosačem koji podržava Vaš VESA standard.

 

3. Udaljenost od zida

Bitna, ali često zanemarljiva stavka prilikom odabira nosača je koliko je TV udaljen od zida. Dok su mnogi novi modeli TV-a ultratanki i dizajnirani tako da izgledaju kao da se stapaju sa zidom, nisu svi nosači prilagođeni tankim profilima i nemaju svi malu udaljenost od zida.

Ultra tanki nosači za tv

Obratite pažnju na ove pokazatelje, ali obavezno uz sve ovo uračunajte i debljinu TV-a i vodite računa kako su vam postavljeni priključci koji bi trebalo da idu od pozadi televizora. Kablovi ne bi trebalo da budu pritisnuti između televizora i nosača (zida).

Ultra tanki nosači obično imaju naznačenu ovu prednost, pa ukoliko želite da Vaš TV bude maksimalno priljubljen uz zid koristite ove nosače:

4. Fiksni, nagibni ili pokretni? Pitanje je sad…

E sad, trebalo bi da odlučite kako želite da se Vaš TV pomera i da li to uopšte želite.

Fiksni nosači ne omogućavaju nikakve pokrete, pripojeni su uz zid i čine da Vaš TV izgleda kao slika na zidu.

Nagibni nosači za tv

Nagib omogućava da vaš TV prilagođavate uglovima gledanja i da ga možete podići visoko na zid. Zato se nagibni nosači montiraju iznad standardne pozicije gledanja ( sredina ekrana je u nivou očiju ), kako bi nagib ekrana mogao da se spusti na dole i omogući ispravan pogled na TV. Ekran se može podići na gore ako se želi pristup kablovima.

Pokretni ili zglobni nosači omogućavaju TV-u da se pokreće levo ili desno dok se pomera na mehaničkoj ruci (ili rukama). Ukoliko želite da postavite TV pod uglom od 90 stepeni u odnosu na zid  (levo ili desno ), dužina ruke treba da bude barem pola širine TV-a plus 5 milimetara.

Pokretni TV nosači takođe zahtevaju jake građevinske strukture na koje se montiraju, kao i stručnu montažu, jer opterećenje na zidu može biti i do 3 puta veće od težine televizora.

 

I šta još….

Dok razmišljate u koji TV nosač da investirate, evo još jedna stavka koju bi trebalo razmotriti.

  • Savet: Izbegavajte nosače izrađene od raznih sumljivih, mešovitih legura za sve ekrane koji su težine preko 10 kg.
    Zašto: Čelik je najbolji materijal, kako zbog jačine, tako i zbog stabilnosti na velika opterećenja.

Nadamo se da će vam ovaj tekst pomoći pri odabiru odgovarajućeg TV nosača. Zapamtite da viša cena ne garantuje uvek i bolji izbor.

Ukoliko niste sigurni koji nosač da odaberete, kontaktirajte našu stručnu službu kako bi vam dali najbolju preporuku.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top