skip to Main Content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Postavljanje TV Na Zid – Najbolja Visina I Udaljenost

Postavljanje TV na zid – Najbolja visina i udaljenost

 

Da li razmatrate odluku da priuštite sebi i svojoj porodici novi flat TV ili možda TV sa zakrivljenim ekranom? Kupovina novog TV-a je prilično zabavno iskustvo! Napokon, kada ga donesete kući, budite svesni da će vaša odluka za pravilno postavljanje TV na zid uticati na vaše uživanje i komfor.

Imaćete sjajan doživljaj ukoliko ga postavite na zidni nosač za televizor. E sad pitanje je na koju visinu postaviti TV na zid kako bi sve bilo savršeno?

 

Pravilno postavljanje TV-a na zid

Razmišljajte o bioskopu. Vaše oči su u ravni sa sredinom ekrana. Najbolje mesto za postavljanje televizora na zid je poravnato sa vašim pogledom u zavisnosti od toga gde odlučite da ćete najčešće sedeti. Za većinu domova, ovo znači da bi visina televizora na zidu trebalo da bude oko 110 cm od poda. Naravno, sve je ovo individualno i to određujete sami.

Postavljanje TV na zid

Postavljanje TV na zid

 

Na slici br. 1 se nalazi optimalna visina kada želite da montirate fiksni nosač za TV koji nema ni mogućnost nagiba, ni pokretanja levo-desno. Na slici br. 2 je objašnjeno na kojoj visini postaviti TV ukoliko ste se odlučili za nagibni nosač za televizor (od 170 do 250 cm). Na 3. slici je primer gde je postavljen na zid zglobni nosač za TV gde je takođe optimalna visina od 170-250 cm.

Razmislite o tome šta se nalazi u prostoru gde želite da postavite TV. Nije pametno postavljati TV iznad klasičnih kamina gde pepeo ili žar mogu doći u dodir sa ekranom. Ne postavljajte svoj TV blizu velikog prozora, jer vam u toku dana može smetati odsjaj dnevne svetlosti na ekranu, pa će vam tada biti teško da pratite program.

Ipak, ukoliko smatrate da vam je to najbolje mesto, najbolje je da se odlučite za neki nagibni ili zglobni nosač za televizor, gde bi blagim pomeranjem ekrana levo-desno ili dole-gore izbegli ovaj problem.

Zglobni nosači u prostoru - Shema

Zglobni nosači u prostoru – Shema

 

Optimalna udaljenost TV-a od gledaoca

Što se tiče optimalne udaljenosti gledanja televizora, to se meri tako što se dijagonala TV-a pomnoži sa 1,6. Pa, na primer, ukoliko je dijagonala TV-a 102 cm, ne bi ga trebalo gledati sa distance manje od 163 cm.

 

Tipovi nosača

Želite da vaš pogled bude u ravni sa sredinom TV ekrana. Šta ukoliko ima dosta razlike u visini između vas i drugih članova porodice, kao na primer, dece?

Investiranje u nagibne TV nosače je tada najbolje rešenje. Nagibni nosači vam daju opciju da podignete ili spustite TV ekran malo prema dole ili gore. U našem shop-u su većinom dostupni modeli koji dozvoljavaju nagib do +/-20°.

Još funkcionalniji od nagibnih nosača su zglobni tj pokretni nosači za televizor. Oni vam daju mogućnost pomeranja televizora levo ili desno, pa ga možete gledati iz više različitih delova prostorije. Tada vaš TV može uvek pratiti vaš pogled. Gde god da sedite u sobi, imaćete perfektan pogled i neverovatno korisničko iskustvo.

 

Unajmite profesionalce

Naravno, montiranje televizora možete učiniti i sami ukoliko želite i tu će vam pomoći ovo pisano i video uputstvo za montažu TV nosača. Ukoliko iz nekog razloga ne želite to da radite sami, nego želite da naš posvećeni tim uradi posao umesto vas, ukoliko se nalazite na teritoriji Beograda pozovite našu službu montaže i zakažite je.

 

 

Ovaj članak ima 2 komentara
    1. Poštovana Olja, cena montaže zavisi od kompleksnosti montaže, materijala zida, itd… Cene se kreću od 2000 din pa na više. Za konkretne zahteve najbolje je da kontaktirate našu prodajnu službu. Hvala na interesovanju!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top