skip to Main Content
+381 (0) 11 261-20-80, +381 (0) 11 219-32-56 office@artechome.com
5 Koraka Kako Da Podesite TV Kao Monitor

5 koraka kako da podesite TV kao monitor

Volite li da igrate igrice? Radite li mnogo za računarom? Pripremate prezentaciju, a nemate projektor?

Možda vam se monitor iznenada pokvario, a trenutno niste raspoloženi za kupovinu drugog? Nadamo se da to nije slučaj, ali i ako jeste, postoji brzo i jednostavno rešenje.

Povežite svoj računar sa televizorom i neka vaš TV bude vaš monitor. Ovo je izbor koji ljubitelji računara sve češće prave.

 

Zašto TV kao monitor?

Zato što na taj način dobijate mnogo veći monitor od onog na koji ste navikli. Zato što vam veći displej pruža i daleko veći užitak, intenzivniji doživljaj, upadljiviju sliku. Zato što, ako računar i televizor uskladite na pravi način, sve što radite i sve u šta gledate postaje efektnije.

I zato što je stvarno kul.

Bez obzira na to da li računar koristite pre svega za posao ili ste od onih koji vole da uživaju u dobrim igricama ili filmovima, ako povežete TV sa računarom, bićete oduševljeni potpunom promenom perspektive.

Danas gotovo svi računari pružaju mogućnost da ih povežete sa televizorom i da, umesto monitora pređete na daleko veći prikaz slike.

Evo 5 koraka kako da to uradite…

 

1. Pronađite odgovarajući port

Računar povezujete sa televizorom preko video kabla. U zavisnosti od toga koji računar koristite, port za ovaj kabl može biti u blizini USB ulaza, ili možete imati odvojenu grafičku karticu nešto ispod ovih ulaza.

 

TV kao monitor

 

Pregledajte svoj računar i proverite koji tip konekcije on podržava. Možete videti neku od ove tri konekcije:

  • HDMI – HDMI konekcija je zadužena za sliku i zvuk i izgleda kao nešto duži USB ulaz.
  • DVI – ovaj port je pravougaonog oblika i ima tri reda sa po osam pinova. Zadužen je za prenošenje slike.
  • VGA – ovo je takođe ulaz zadužen za povezivanje displeja sa računarom, trapezoidnog je oblika sa 15 pinova. Ukoliko imate HDMI ili DVI port, radije odaberite njih, jer je VGA najmanje kvalitetna opcija, budući da vam ovaj tip konekcije ne omogućava prenošenje HD slika.

 

2. Šta je sa TV-om?

Kada utvrdite koje opcije za povezivanje podržava vaš računar, potražite ih i na svom TV-u. Portovi na vašem televizoru mogu biti iza ili sa strane, a većina njih ima jedan ili čak više HDMI portova.

Ako je to slučaj sa vašim televizorom – vaš problem je rešen. Ovaj način povezivanja je najbrži, a pruža vam i najbolji kvalitet, baš zato što je upravo HDMI konekcija jedina zadužena za audio i video.

DVI opcija za povezivanje se sve ređe nalazi i karakteristična je pre za standardne nego za SMART televizore novijeg tipa.

VGA, međutim, na SMART televizorima sasvim sigurno nećete naći. Ovu konekciju ćete videti ako koristite standardni televizor.

 

3. Kabl rešava stvar

Kada utvrdite koju konekciju podržavaju vaš računar i vaš televizor, preostalo vam je jedino da pronađete kabl kojim ćete je i realizovati. Ako vam se ulazi na TV-u i na računaru ne poklapaju, ne morate ni oko toga previše brinuti. Na tržištu možete pronaći brojne adaptere koji će vam pomoći da taj problem prevaziđete.

Recimo, ako na računaru imate DVI port, a vaš televizor nudi samo HDMI ulaz, pronađite DVI-to-HDMI adapter. U tom slučaju imajte na umu da neće biti i audio transfera.

 

4. Povezivanje

Naravno, HDMI portovi na oba uređaja su idealna varijanta. U tom slučaju, povežite ih odgovarajućim kablom i uživajte.

Ako koristite neku drugu metodu, biće dovoljno da povežete i audio kabl.

 

5. Uključite TV i računar na odgovarajuću funkciju

Ovo na TV-u postižete preko daljinskog upravljača. „Input“ ili „Source“ dugme (u zavisnosti od tipa daljinskog) vam omogućava da odaberete uređaj sa kojeg se vrši prenos.

Na koji način podešavate računar na TV displej zavisi od toga koji tip računara koristite.

Laptop uglavnom ima „Display“ opciju (dugme sa natpisom ili simbolom). Ako ga ne vidite na tastaturi, pritisnite Fn i pristupićete ovim opcijama.

Ukoliko koristite Windows OS, desnim klikom na desktop ćete pronaći opciju „Screen Resolution“ ili „Properties“. Pronađite „Multiple displays“ meni i tu ćete moći da odaberete i postavite vaš televizor kao displej.

 

Uživajte

Sa televizorom kao monitorom doživljaj onoga što posmatrate je daleko bolji. I to ne samo za vas.

Porodično druženje

Filmovi i serije izgledaće potpuno drugačije uz TV kao monitor. Deca će biti oduševljena, a i vaš doživljaj će biti nov i drugačiji.
Zapravo, čitav ambijent će odisati novom energijom.

 

Igranje igrica

Igranje igrica će biti mnooogo uzbudljivije na većem ekranu. Ako nam ne verujete – okupite društvo i probajte.

 

Poslovne prezentacije

Ako imate važnu prezentaciju, pokušajte sa TV-om kao monitorom.
Bićete prijatno iznenađeni time koliko je ono što prezentujete efektnije, jasnije i preglednije. A prijatno će biti iznenađeni i vaši partneri.

 

Praktično sve će izgledati naprednije i uzbudljivije

A tu vam je, na dohvat ruke.

Računar imate. Televizor imate. Iskoristite ih!

Ako poželite svoj novi monitor da postavite na odgovarajući nosač, javite nam se. Art Support nudi veliki izbor nosača za televizore i monitore, kao i usluge profesionalne montaže.

Pogledajte našu ponudu, pratite naš blog i uživajte u svakom trenutku provedenom pored TV-a.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top