skip to Main Content
+381 (0) 11 261-20-80, +381 (0) 11 219-32-56 office@artechome.com
Kako Da (stvarno) Ne Pogrešite U Izboru Projektora

Kako da (stvarno) ne pogrešite u izboru projektora

 

Projektori su nekada bili rezervisani samo za dobrostojeće kompanije, institute i, generalno, institucije sa dubokim džepovima i više nego pristojnim budžetima.

Sada su se stvari značajno izmenile i projektor je nešto što mnogi od nas mogu sebi da priušte.

Ako već imate TV sa velikim ekranom, projektor je definitivno ono što vam nedostaje da biste iskoristili sve njegove mogućnosti.

Već smo pisali o glavnim tipovima projektora i kako da se odlučite za onaj koji vam najviše odgovara. Sada vam donosimo konkretne karakteristike o kojima obavezno treba da se informišete kada kupujete projektor.

Evo kako da budete sigurni da donosite dobru odluku.

 

Posao ili zadovoljstvo?

Ili i jedno i drugo? Nije svejedno.

Zapravo, većina projektora koji se koriste u poslovne svrhe služe najviše za statično smenjivanje fotografija. Nije isto hoćete li gledati PowerPoint prezentaciju ili uzbudljivi film.

Ako ste rešili da u kući organizujete prave male bioskopske projekcije, odaberite kućni projektor, jer će on mnogo bolje da prezentuje slike koje se kreću.

Ako ste strastveni ljubitelj video igrica, obavezno i to imajte na umu. Neka vaš projektor bude u stanju da ubrzane slike prenosi živo i ubedljivo, uz mnoštvo detalja.

 

Šta mislite o projekciji na otvorenom?

Da, za upotrebu koja nema veze sa poslom, većina nas će odabrati klasičnu primenu projektora – najverovatnije plafonski nosač projektora u najvećoj sobi u domu i projekcija može da počne.

Ali, možete li da zamislite projekciju filma na otvorenom?

Večernja, intimna atmosfera, topao proletnji vazduh i projektor na vašoj terasi…

Nama zvuči kao sasvim prijatan način da se provede veče.

Ipak, za tako nešto vam je potreban projektor jačih performansi koji pruža bolji kvalitet i jasnoću slike. Projekcija napolju znači da svetlost možete da kontrolišete mnogo manje nego kada ste u svojoj dnevnoj sobi, tako da će vam biti potreban projektor koji je u stanju da se izbori sa takvim okolnostima.

Bonus informacijaprojektor koji odlično radi napolju će dobro raditi i u vašem domu, tako da je možda to baš pravi način da ubijete dve muve jednim udarcem.

 

Pouzdanost projektora

Dobra stvar kod kupovine jeste činjenica da apsolutno sve što vas zanima možete saznati na internetu.

Ukucajte marku i model projektora koji želite da kupite, zajedno sa rečju „iskustva“ i pojaviće vam se niz iskustava ljudi koji su već imali prilike da koriste taj projektor.

Kako-odabrati-plafonski-nosac-za-projektor

Videćete dobre strane, koje su zamerke, i onda lako odlučiti da li vam odnos kvaliteta, cene i onoga što projektor pruža odgovaraju.

A šta ako birate noviji model projektora, pa nema običnih korisnika da poslušate njihova iskustva?

Danas postoji mnoštvo „tech“ portala na kojima možete lako pronaći ocene stručnjaka, rezultate testiranja i sve bitne informacije (trajanje lampe, maksimum sati rada pre zamene nekih delova i slično).

Obavezno proverite i cenu rezervnih delova, da se ne biste kod prve popravke ozbiljno pokajali što ste želeli da uštedite nešto novca i odlučili se za jeftniji projektor.

 

A kad smo kod cene…

Raspon cena za projektore je zaista raznolik. One se kreću od 300, pa do čak nekoliko hiljada evra.

Pokušajte da uskladite svoje želje i mogućnosti, ali uvek imajte na umu da je u pitanju stvar koja se kupuje jednom u nekoliko godina i da, prilikom takve kupovine, ne treba isključivo štedeti.

S druge strane, nemojte ni preterivati, jer ćete možda želeti da užitak učinite još potpunijim, pa nabavite dodatni par zvučnika.

 

Šta lako previdimo?

Ono na šta lako zaboravimo prilikom kupovine tehnoloških uređaja su, ma koliko to očigledno bilo, portovi koji su nam potrebni.

Projektori dolaze sa VGA portom, ali ako često igrate igrice, budite sigurni da vam treba i HDMI ulaz. Pored toga, USB ulaz uvek može da bude od koristi, naročito ako ga koristite u poslovne svrhe. Tako uvek imate pri ruci prezentaciju i projektor koji je u svako doba spreman da je prenese vašim partnerima.

 

Ništa bez interneta

Danas je nezamislivo okruženje bez Wi-Fi konekcije, a prednosti povezanosti ćete osetiti i prilikom upotrebe projektora. Projektovanje sadržaja koji se nalazi na internetu, bez komplikacija i brojnih uređaja će biti još jedan način da upotpunite svoj dan.

 

Šta je još bitno za izbor projektora?

Istina je da postoji mnogo toga na šta treba obratiti pažnju prilikom odabira projektora.

Istina je i da vam nepoznati izrazi mogu otežati kupovinu.

Ali daleko od toga da treba da budete stručnjak za tehnologiju da biste mogli da prosudite šta je šta.

Evo na koje specifikacije treba obratiti pažnju.

  • Zoom Range i Lens Shift – na ove karakteristike obratite pažnju ako imate nameru da koristite projektor u različite svrhe i, što je najbitnije, u različitim ambijentima. Upravo od njih zavisi to koliko ćete uspešno prilagođavati sliku koju projektujete različitim udaljenostima. Male prostorije ne zahtevaju ni izbliza toliku sposobnost projektovanja slike kao velike prostorije ili, pak, projekcije na otvorenom.
  • Aspect Ratio – odnos širine i dužine slike. Na primer, „aspect ratio“ vrednosti od 2:1 pokazuje da je slika koja se projektuje dva puta šira nego duža.
  • Rezolucija – jedna od odlika koja značajno utiče na cenu projektora koji kupujete. Što bolja rezolucija, to viša cena. Međutim, ukoliko planirate projektor da koristite za klasične prezentacije, rezolucija od 800 x 600 piksela je sasvim dovoljna. Međutim, ukoliko planirate da uživate u HD filmovima ili da igrate igrice, potrebna vam je rezolucija od najmanje 1920 x 1080 piksela da biste istinski uživali u onome što gledate.
  • Brightness – ili osvetljenost koja će vam odgovarati zavisi i od svrhe i okruženja u kojem koristite projektor. Što je mračnije orkuženje, to vam je manji kapacitet osvetljenja potreban, ali se nemojte rukovoditi isključivo time. Zapravo, postoji nepisano pravilo da veća osvetljenost znači kvalitetniju i bolju projekciju.Osvetljenost se najčešće označava mernom jedinicom koja se naziva lumen. Tako će, recimo, za poslovne projekcije nepomičnih slika u manjim prostorijama sa kontrolisanim izvorom svetlosti, osvetljenost od 1000 lumena biti sasvim dovoljna. Međutim, ako ste planirali porodično druženje u velikoj dnevnoj sobi, uz gledanje uzbudljivog filma, preporučujemo da pogledate projektore koji mogu da ponude osvetljenost od 5000 lumena, ili više.

Na kraju, kakav god da je vaš izbor projektora, možemo vam pomoći da odaberete najbolji nosač za njega, da ga montirate bez nereda i problema i uživate u svim njegovim prednostima.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top