skip to Main Content
+381 (0) 11 261-20-80, +381 (0) 11 219-32-56 office@artechome.com
Koji Tip Projektora Treba Da Kupim?

Koji tip projektora treba da kupim?

Razmišljate o kupovini projektora? Delovalo je kao jednostavna stvar na početku, zar ne? Koliko teško može da bude, to je ipak samo projektor, mislili ste. A onda ste otkrili nepregledan izbor projektora, otkrili da treba obratiti pažnju na brojne sitnice i shvatili da odabrati pravi tip projektora nije baš tako lak zadatak kako Vam se činilo.

Da, deluje sjajno. Odete na naučnu konferenciju ili poslovni skup i projektor olakša i upotpuni svako izlaganje. A posetili ste i prijatelja koji je organizovao druženje uz film, koristeći projektor. I sada ste odlučili da će i Vama koristiti jedan.

 

Pa, kod njih je to uspelo sjajno zato što su dobro odabrali. Taj zadatak je i pred Vama.

Ako ste već u fazi kupovine kada razmišljate o tome da odustanete (što Vam ne preporučujemo), ili o tome da već jednom kupite neki projektor pa kako god da bude (što Vam tek ne preporučujemo!), onda je ovo tekst za Vas.

Saznajte šta je sve bitno da znate pre nego što odaberete svoj novi projektor.

 

O čemu prvo treba da razmislite

Najpre obratite pažnju na tehničke detalje, inače dovodite sebe u opasnost da uložite novac u projektor koji ne odgovara Vašim potrebama i uslovima u kojima želite da ga koristite.

Projektor za prezentacije

 

Postavite sebi sledeća pitanja:

  • Koju veličinu ekrana ću koristiti? – Pre svega obratite pažnju na širinu ekrana
  • Koliki će razmak biti između projektora i ekrana? – Odgovor na ovo pitanje Vam u startu eliminiše projektore koji nemaju kapacitet da pokriju razdaljinu koja zadovoljava Vaše potrebe.
  • Kakav je ambijent u kojem ću koristiti projektor? – Ovo je vrlo bitno zbog količine svetlosti u prostoriji, koja će sigurno uticati na projekciju.

Odgovori na ova pitanja zavise od toga za koje potrebe kupujete projektor.

Ako želite da postignete što efektniju projekciju u svom domu, veličina ekrana, razmak između ekrana i projektora, kao i svetlost u ambijentu su daleko drugačiji od onih koji su na seminarima, ili zvaničnim prezentacijama.

Dakle, kao i mnogo puta u životu – Vaše potrebe postavljate na prvo mesto.

 

Ali Vaše potrebe su, često, raznolike

I vi se sad već pitate: „A šta ako mi treba projektor koji ću nositi i na poslovni sastanak, i na seminar, a bilo bi sjajno i da ga koristim kod kuće?

Bilo bi ipak previše da kupujete tri-četiri različita projektora.

Najbolje je da se upoznate sa tipovima projektora i odaberete onaj koji najoptimalnije zadovoljava Vaše potrebe.

Izdvojili smo najbitnije karakteristike projektora na osnovu kojih ćete moći da napravite pravi izbor.

 

Tip projektora:

 

1.     Džepni projektori

Džepni projektori su vrlo popularni i za to postoje dobri razlozi. Njihova praktičnost je prva na listi tih razloga.

Oni su prava, minijaturna zamena za monitor ili, čak, omanji TV, a pritom ih uvek, bez opterećenja, možete nositi sa sobom. Naravno, njihova prenosivost i praktičnost ima svoju cenu. Od ovih projektora ne možete očekivati sliku impozantne veličine ili jasnoću slike. Osvetljenje se kreće između 25 i 1500 lumena. Važno je napomenuti da ozbiljniji projektori počinju sa osvetljenjem od 2500 lumena.

Ipak, ukoliko su Vaše potrebe skromne i svakodnevne, ovaj projektor je u stanju da odgovori na njih. Dobijate projektor koji omogućava više nego pristojnu projekciju u malim prostorijama, moći ćete da organizujete omanje grupne prezentacije, da ga koristite kod kuće, ili kada ste na putu. Lako ga je povezati i koristiti, lagan je i kompaktan i u pitanju je najmanji projektor od svih projektora koje možete naći.

 

2.     Projektori za kućni bioskop

Ako ste od onih koji u svom domu žele potpuni ugođaj ili uzbuđenje, ovo je definitivno projektor za Vas.

Projektor i kućni bioskop

 

Njihova najveća prednost je što su proizvođači najveću pažnju posvetili kvalitetu slike. Pored toga, oni Vam omogućavaju najbolje zumiranje od svih projektora i omogućavaju da utakmice, filmove ili bilo koje druge sadržaje posmatrate u što većoj mogućoj slici u svom domu. Sve to intenzivira Vaše uživanje i, ako ste od onih koji vole uzbuđenja, definitivno treba da razmislite o ovom projektoru.

Naravno, i ovi projektori imaju svoja ograničenja. Zamišljeni kao pravi kućni bioskopi, oni, da bi proizveli efekat koji želite, zahtevaju što niži priliv svetlosti u prostoriji. Pobrinite se da obezbedite ambijent koji Vam omogućuje potpuni užitak.

Ovaj projektor je odličan izbor ukoliko tražite uređaj koji Vam služi za kućne projekcije filmova, gledanje spotova ili fotografija, 3D filmova, ili za igranje video igrica. Uz njega sigurno dobijate projektor koji Vam pruža najbolji kvalitet slike za veliki ekran, radi tiho i dolazi uz HDMI ulaze koji Vam omogućavaju lako povezivanje sa drugim uređajima.

 

3.     Multimedijalni projektori

Multimedijalni projektori se najčešće koriste za poslovne prezentacije, ali je njihova primena šarenolika. Iako su prvenstveno namenjeni statičnom prikazivanju slika, pa se koriste za poslovne prezentacije, možete ih koristiti i za multimedijalne projekcije. Pa, zapravo, koristiće u bilo kojoj prilici za koju Vam je potreban poseban efekat.

Ne dajte da Vas njihov učinak uplaši – i ovi projektori su prenosivi i možete naći ultra tanke modele koji Vam neće zadavati muke. Osvetljenje koje možete očekivati se kreće od 2500 do 4500 lumena. Nedostatak može biti zumiranje koje je ograničeno, zbog čega treba obratiti pažnju na veličinu ekrana koji ćete koristiti.

Projektor na nosaču

 

Jasnoća slike je bolja od projektora za kućni bioskop, što Vas oslobađa preterane brige o količini svetlosti u prostoriji.

Ukoliko tražite projektor za poslovne sastanke, seminare, konferencije, za sprovođenje obuka ili PowerPoint prezentacije, ovo definitivno treba da bude vaš izbor. Bićete zadovoljni jasnoćom projektovane slike, čak i u osvetljenom ambijentu, možete da ih nosite na putovanja, lako ih je postaviti, raspolažu većim brojem portova, a omogućavaju i korišćenje Wi-Fi konekcije.

 

Dakle, ne odustajte!

Moramo da napomenemo da je ovaj tekst sažetog i čisto opšte informativnog karaktera, jer je oblast projektora komplikovana i u ovom momentu veoma kompleksna.

Uprkos svemu tome, projektor je više nego korisna stvarčica i može upotpuniti svaki Vaš dan. Način na koji to čini zavisi samo od Vašeg izbora i Vaših potreba.

Ukoliko se ipak dvoumite oko izbora projektora – ne oklevajte da nas kontaktirate. Pomoći ćemo Vam da odaberete projektor koji Vam najviše odgovara. A kada ga budete odabrali, kod nas ćete naći i odgovarajući nosač za projektor ili dodatke za nosač, za koji god tip projektora se odlučili.

Odaberite pravi projektor i neka novi pristup Vašem poslu ili uživanjima počne već danas!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top