skip to Main Content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Koji Zidni Nosači Za Zvučnike Su Najbolje Rešenje Za Kafiće I Restorane?

Koji zidni nosači za zvučnike su najbolje rešenje za kafiće i restorane?

Da li su Vam potrebni zidni nosači za zvučnike? Ukoliko ste vlasnik kafića ili restorana, sigurno znate da posećenost Vašeg lokala najviše zavisi od toga da li se gosti prijatno osećaju kod Vas. Naravno, cilj Vam je da imate goste koji se stalno vraćaju i šire najbolju reklamu “od usta do usta”.

Da li će gosti dolaziti kod Vas ili ne zavisi upravo od emocija koje izazove celokupan doživljaj u Vašem lokalu. Topla atmosfera, ljubazno osoblje, lep dizajn enterijera, ali i dobar muzički osećaj. Nažalost, mnogi vlasnici lokala često zanemaruju ovaj jako bitan aspekt kompletnog emotivnog doživljaja. Gostima je potrebno da se osećaju potpuno prijatno da bi se opet vratili kod Vas i postali Vaši stalni gosti.

Kako bi stvorili idealnu zvučnu sliku u Vašem lokalu pročitajte ovaj tekst koji će Vam biti od velike koristi i koji će sigurno promeniti Vašu percepciju ove teme.

Da bi napravili dobru zvučnu sliku, u većini slučajeva je potrebno zvučnike zakačiti na zid. Kako to učiniti? Koji tip nosača za zvučnike koristiti?

Pre svega, da bi potpuno razumeli ovaj tekst, sistematično ćemo Vam predstaviti temu kako biste je najbolje razumeli. Razdvojićemo dva osnovna tipa nosača za zvučnike, a to su:

 • univerzalni nosači za zvučnike
 • specijalizovani nosači za zvučnike (koji su projektovani za tačno određene modele zvučnika).

Specijalizovani nosači za zvučnike se mogu dobiti kao propratna oprema uz određene modele, dok kod nekih kompanija ne dolaze u paketu sa zvučnicima, nego se dodatno kupuju. Obično su posebno konstruisani tako da se uklope u dizajn zvučnika i da podržavaju njegove težinske karakteristike. Ono što nas više interesuje je univerzalni tip nosača na koji možete kačiti bilo koji zvučnik koji kupite.

Postoje četiri osnovna tipa univerzalnih nosača:

 • Zidni nosači malih zvučnika (do 5 kg)
 • Zidni nosači srednje velikih zvučnika (težine do 15 kg)
 • Zidni nosači velikih zvučnika (do 25 kg).
 • Zidni nosači i stalci za profesionalne modele zvučnika (preko 20 kg i velikih dimenzija)

Zidni nosači malih zvučnika

5.1. sistem

5.1. sistem

Zidni nosači malih zvučnika obično služe za kačenje satelitskih zvučnika tzv. satelita u sistemu ozvučenja 2.1, 3.1, 5.1, 7.1. Zajedničko svim ovim sistemima je da poseduju veći broj satelita (2, 3, 5 i 7) koji se obično raspoređuju na zidove u prostoriji.

Pozicija woofer-a u prostoriji nije bitna, jer je zračenje niskih frekvencija omnidirekciono tj u svim pravcima. Sateliti su tako napravljeni da reprodukuju samo srednje i visoke frekvencije, tako da nam upravo predstava zvuka zavisi od njihovog kvalitetnog postavljanja u prostoru.

Obično se sateliti prave tako da predstavljaju kompaktan jednosistemski ili dvosistemski zvučnik, malih dimenzija i skladnog dizajna. U velikoj većini slučajeva na poleđini takvih zvučnika nalazi se predviđeno mesto za montažu na nosač u vidu mašinskog navoja za M5 šraf ili žljeb koji odgovara fiksiranju po principu kačenja “slika na zidu”.

Najčešće primenjivan je 5.1. sistem koji ima pet satelita i jedan woofer. Ovaj sistem je projektovan za primenu u kućnim uslovima – kao home cinema projekat. Međutim, Vi ga možete koristiti i u manjim kafićima i restoranima, samo što savetujemo prebacivanje u mod rada na AV receiver-u koji je analogan stereo zvuku raspoređenim na pet kanala. Znači, nikako nije poželjno da Vam bude prebačen na home cinema, teather, dolby digital i druge opcije za reprodukciju filmova.

Da bi razumeli o čemu se radi, daćemo kratak osvrt o upotrebi 5.1. sistema u kućnim uslovima. Vi to isto primenite u vašem lokalu s tim što ne morate voditi računa da Vam zvučnici budu precizno raspoređeni po home cinema principu, već ih ravnomerno rasporedite po Vašem prostoru.

Raspored zvučnika u prostoru - shematski prikaz 5.1 sistema

Raspored zvučnika u prostoru – shematski prikaz 5.1 sistema

Pet satelita čine jedinstvenu formu gde svaki satelit ima tačno definisanu svoju poziciju u prostoru. Centralni satelit ide ispod ili iznad televizora, a levo i desno od televizora su levi prednji i desni prednji zvučnik. Na suprotnoj strani od televizora nalaze se levi zadnji i desni zadnji zvučnik. Oni bi trebalo da se nalaze iza glava gledaoca odnosno slušalaca da bi utisak bio potpun. Njihova montaža se lako vrši uz pomoć Flex zidnih nosača za zvučnike.

Ukoliko želite da zvučnici ne budu montirani na zid nego da se nalaze na podu, preporučujemo Vam estetski lepo oblikovan i funkcionalan Apollo 01 podni stalak za zvučnike.  Pogledajte i ostale stalke iz našeg shopa.

Zidni nosači srednje velikih zvučnika

Osim težine zvučnika jako su bitne njihove dimenzije, zbog momenta sile koji deluje na mesto vezivanja nosača za zid. Neće biti svejedno da li koristite zvučnik težak 4 kg i malih dimenzija (npr. 10 x 10 x 10 cm) ili koristite zvučnik iste težine 4 kg koji ima dimenzije 30 x 30 x 30 cm (sa težištem primaknutim prednjoj ploči).

Moment sile je mnogo veći kod većeg zvučnika i u tom slučaju nosači malih zvučnika (nosivosti do 5 kg) neće moći nositi taj zvučnik, bez obzira što zvučnik po težini spada u kategoriju nosivosti koju taj nosač podržava. U ovom slučaju preporučujemo korišćenje Ulysses zidnog nosača za zvučnike koji spada u kategoriju nosača za srednje velike zvučnike i ima dovoljnu nosivost, kao i odličnu konstrukciju koja omogućuje stabilno fiksiranje zvučnika .

Velika većina kafića i restorana koristi HI-FI zvučnike prilikom ozvučavanja prostora. Taj trend je započet još pre nekih 30-tak godina, tako da je to sada postala tradicija u Srbiji. Ispravno je da se za ozvučavanje javnih objekata koriste zvučnici koji su posebno projektovani za takav vid objekata i ozvučavanja.

Osim konstrukcijske razlike u smislu frekventne karakteristike, osetljivosti zvučnika, kao i njihove snage ti zvučnici su obično dizajnerski oblikom prilagođeni primeni u javnim prostorima. Normalno da je i cena ovih namenskih zvučnika daleko veća od cene HI-FI zvučnika predviđenih za kućnu upotrebu, pa je potpuno razumljiv razlog njihovog korišćenja u kafićima.

Problem koji dodatno nastaje prilikom korišćenja HI-FI zvučnika je taj što oni svojim oblikom nisu predviđeni za montažu na zid. Uglavnom su njihove forme pravougaone (kvadar) i često imaju preveliku dubinu (potpuno razumljivo sa strane akustičkih osobina same zvučne kutije). HI-FI zvučnici često budu i preglomazni za montažu na male nosače za zvučnike.

Punto nosači montirani na zid

Punto nosači montirani na zid

Da bi mogli postaviti HI-FI zvučnike na zid, a da se pri tome ne ošteti njihova spoljašnja struktura (uvek postoji opcija pričvršćivanja zvučne kutije za nosač uz pomoć šrafova – Punto nosači za zvučnike) preporučuje se upotreba Ulysses nosača za zvučnike koji ima jednostavan mehanizam pričvršćivanja donje ploče zvučnika na nosač (nešto slično kao princip stege).

Takav vid pričvršćenja zvučne kutije za nosač ne oštećuje spoljnju strukturu zvučnika, a obezbeđuje dovoljnu pouzdanost i fiksiranje samog zvučnika na zidni nosač. Ulysses nosači za zvučnike imaju izuzetno fleksibilan sistem za pričvršćivanje tako da se na taj način mogu fiksirati i zvučnici velike dubine (do 30 cm), što je čest slučaj kod HI-FI zvučnika.

Da bi se pravilno mogla rasporediti zvučna slika u prostoriji potrebno je da zvučnik možemo pomerati levo-desno i obarati ravan zvučnog zračenja.

Nosači za zvučnike velikih dimenzija i težine

U slučaju da treba da se postavi zvučnik velike težine (preko 15 kg) i velikih spoljnjih dimenzija preporučujemo da koristite nosač Punto koji je konstruisan tako da se ruka nosača montira na poleđinu zvučnika. Fiksiranje leđa zvučnika na nosač se vrši pomoću šrafova (mašinskih, ako postoje predviđene pozicije za takvu montažu) ili mi sami vršimo pritezanje zadnje ploče na ruku uz pomoć iver-šrafova male dužine. Potrebno je da iver-šraf prođe kroz zadnju ploču, tako da maksimalna dužina tog šrafa ne bude veća od 30 mm.

Postoji dosta pitanja i nedoumica oko ovakvog načina vezivanja, pošto se trajno oštećuju leđa zvučne kutije, pa ćemo sada probati da odgovorimo na dva najčešće postavljana:

 • Pitanje br 1: Da li zavrtanje šrafova u poleđinu zvučnika menja akustička svojstva zvučne kutije?
 • Odgovor: Osim toga što oštetite poleđinu kutije, postavkom četiri rupe za iver-šrafove Vi ništa ne menjate u akustičnim svojstvima same zvučne kutije. Te rupe su i suviše male da bi uticale na dinamiku zvučnog talasa koji se pojavljuje u zvučnoj kutiji. Posebno kada je zvučnik pričvršćen na svoj nosač, te rupe faktički i ne postoje, jer su iver-šrafovi pričvršćeni kroz njih.

Mali savet: Kad skinete nosač, ostavite šrafove u tim rupama. Ako ne budete više hteli da koristite pričvršćivanje na taj tip nosača, rupu možete trajno zapušiti silikonom.

 • Pitanje br 2: Da li možemo rešiti kačenje zvučnika na neki elegantniji način?
 • Odgovor: Može, ako ste vični radovima po principu “uradi sam”. Potrebno je otvoriti zvučnu kutiju i izvaditi bas zvučnik iz zvučne kutije (kako bi mogli pristupiti poleđini zvučne kutije iznutra). Izvadite iz kutije damping materijal ako postoji. Obično je to sunđer ili neki tip krojačke vate. Sada obeležite na spoljnjoj strani poleđine kutije pozicije koje odgovaraju ruci nosača, izbušite rupe, a sa unutrašnje strane zida zvučnika možete postaviti samozakopavajuće matice sa mašinskim navojem. Vratite damping materijal unutra i vratite bas zvučnik. Na ovakav način ste napravili elegantno i trajno rešenje za kačenje Vašeg velikog zvučnika na nosač tipa Punto. Kada zvučnik nije na nosaču savetujemo da šrafove uvrnete na svoja ležišta.

 

Primena nosača za zvučnike u kafićima

Nosači-za-zvučnike-u-kafićima-i-restoranima

Nosači za zvučnike u kafićima

Jedna od velikih nedoumica vlasnika kafića je što nemaju jasnu sliku o tome da li je njihov kafić samo kafić ili imaju želju da se pretvori u vikend mini klub. Iz te teme nastaje obično problem nedovoljne fokusiranosti na izbor zvučnika. Samim tim se javlja i pitanje: “Koje nosače za zvučnike kupiti?”.

U svakom slučaju, sa HI-FI zvučnicima sigurno se ne može napraviti žurka u kafiću, a da pri tome ne zapalite isti. Savet vlasnicima kafića koji žele multimedijalnu varijantu njihovog lokala je da imaju poseban set zvučnika koji služi za DJ-ing, a da HI-FI isključivo koriste za puštanje laganih, došaptavajućih nota uz ispijanje kafice (za to valjda kafić i služi). Kao što smo napomenuli na početku teksta, gostima je potrebno da osećaju lepe emocije kada su u Vašem lokalu.

U slučaju da se koriste HI-FI zvučnici Ulysses je idealan nosač koji će obezbediti potpunu funkcionalnost ovog zvučnika, kao i njegovo lako montiranje na zid. Zbog ovoga Ulysses je ujedno i jedan od najčešće primenjivanih nosača za zvučnike u kafićima.

Ako koristite profesionalne zvučnike za “vikend ludorije” potrebno je postaviti posebne stalke za profesionalne zvučnike, koji mogu biti zidni ili podni… Za montažu profesionalnih zvučnika velike snage i efikasnosti koristi se poseban tip nosača koji se montira na zid.

Svi profesionalni zvučnici imaju u podnožju kutije valjkasto udubljenje u koje dolazi vrh stalka za zvučnike. Za fino pričvršćivanje obično imaju poseban šrafčić sa točkićem za dodatno pritazanje vrha stalka u ležište.

Stalci za profesionalne zvučnike

Iako je naslov teksta vezan za zidne nosače za zvučnike, svakako ćemo Vam objasniti ukratko i namenu stalaka za profesionalne zvučnike, kako bi dobili sve potrebne informacije na jednom mestu. Stalci za profesionalne zvučnike mogu biti:

 • Podno stojeći sa tri noge (tripod) – koji su lako rasklopljivi
 • Zidni na kojima postoji valjkasto telo (obično je prečnika 35 mm) koje ulazi u udubljenje na zvučniku (žljeb) i može da bude pod nekim nagibom u odnosu na horizontalnu ravan.
Tripod stalak za profesionalne zvučnike

Tripod stalak za profesionalne zvučnike

Zidni su napravljeni tako da valjkasto telo (koje vrši funkciju vrha stalka i ulazi u udubljenje u podnožju kutije) obično zatvara neki ugao prema horizontalnoj ravni. Takvo rešenje omogućuje da zračenje zvučne kutije bude prilagođeno visini glave osoba koje stoje ili sede u prostoru. Težina ovakvih zvučnika ide čak do više desetina kilograma.

Primenljivost nosača za zvučnike u restoranima

Naša topla preporuka svim vlasnicima restorana je korišćenje sistema 5.1. zbog njegove praktičnosti, dobrog odnosa cene i kvaliteta zvuka i zvučnika malih dimenzija. Kao što smo ranije napomenuli, 5.1. sistemi se sastoje od pet malih satelita i jednog woofer-a. Takav sistem je veoma zgodno rasporediti u restoranu (zbog snage zvučnika nije preporučljivo da restoran ne bude mnogo veći od oko 100 m2).

U slučaju da imate veći restoran, možete modularno primeniti više takvih sistema. Praktičnost 5.1. sistema se ogleda u tome da su sateliti izuzetno malih dimenzija, tako da to neće uticati previše na enterijer lokala, a i u restoranu svakako nije akcenat na glasnoći muzike, nego na tihom došaptavajućem efektu zvučne slike, koja ima funkciju ispunjavanja tišine.

Zvučnik na Flex nosaču

Zvučnik na Flex nosaču

Izuzetno ćete lako montirati ove satelite uz pomoć Flex nosača za zvučnike, a woofer možete postaviti tamo gde Vam najmanje smeta.

Nadamo se da ste se prepoznali u tekstu i da smo Vam pomogli razjasniti nejasnoće. Šta god da Vam bude trebalo od sredstava za montažu, kao i saveti u vezi načina postavke zvučnika u prostoru, možete kontaktirati našu službu montaže. Oni će Vas povezati sa ekspertnim timom za ozvučavanje javnih objekata. Potpuno besplatno ćemo Vam pomoći u razrešenju nedoumica u vezi ozvučavanja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top