Skip to content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Novi-televizor---vodic-za-kupovinu1

Nova godina – novi televizor? Napravite pravi izbor uz naš vodič za kupovinu

Rešili ste da počastite sebe i nabavite novi televizor? Onda ste sigurno primetili da je ponuda na tržištu bogata i raznolika. Novi televizori nude gomilu raznoraznih funkcija i to je ohrabrujuće. To vas podseća na sva dostignuća koja nam nudi nova tehnologija.

I to vas frustrira.

Smart TV? OLED, Nano Cell ili QLED? Veći ili manji ekran? Koji će vam najviše odgovarati?

U tom nepreglednom moru ponude – kako odabrati, a ne pogrešiti?

Pomoći ćemo Vam da donesete odluku…

Evo na koje stavke treba neizostavno da obratite pažnju.

4K rezolucija je dugoročno pametan izbor za vaš novi televizor

Iako je danas Full HD rezolucija od 1080 px najčešća i iako verovatno većina ljudi koje poznajete nema televizor koji raspolaže 4K rezolucijom, ono što je sigurno je da 4K rezolucija polako postaje standard.

Zašto je to tako?

Zato što vam ova rezolucija nudi čak 4 puta veći broj piksela u odnosu na HDTV ekrane. To znači da na ovakvom ekranu uživate u slici punoj finih detalja, čak i kada su mali objekti u pitanju.

Slika je bogatija, življa, ubedljivija i sigurno ćete uživati u njoj.

Ovakvi televizori su sigurno budućnost svih nas i nešto što će postati uobičajeno. Ali vi ne morate čekati na to. Nabavite TV po standardima budućnosti već u ovoj godini.

OLED ili QLED televizori?

Kod OLED ekrana svaki piksel generiše svoje svetlo, pa su samim tim i visoko precizni. Ovo znači da će crno biti potpuno crno.

Inače, nivo crne je jedna od najbitnijih stvari za kvalitetnu sliku.

Svi LED ekrani zahtevaju pozadinsko osvetljenje, ali se razlikuje način primene pozadinskog osvetljenja (što utiče i na cenu pojedinih modela). S obzirom da OLED ekrani mogu da isključe svoje piksele tako da se ne stvara svetlost, oni imaju beskonačan odnos kontrasta što ih čini savršenim za mračne bioskopske prostorije.

QLED (quantum dot film) je LCD/LED tip televizora, a obične LED lampice daju pozadinsko osvetljenje koje mora da prođe kroz sloj „kvantnih tačaka“, (quantum dots). Omogućuje bolju osvetljenost i reprodukciju boja.

Iako su OLED ekrani idealni za mračne sobe, oni ne dostižu isti nivo osvetljenosti kao tradicionalni LCD, čija je „unapređena verzija“ QLED.

QLED ekrani koriste nanočestice kako bi plavo-belo LED svetlo dobilo pravu i toplu boju. Dobre strane kod QLED ekrana su toplina boja, jačina osvetljenosti i hirurška preciznost slike, dok su dobre strane OLED ekrana realističnost slike, dobar i tečan odziv, ali i ugao gledanja.

Ne verujte oznakama za raspon kontrasta koji navode proizvođači

Verujte svojim očima.

U osnovi radi se o odnosu između najtamnije i najsvetlije slike koju jedan televizor može da emituje.

Problem je u činjenici da ne postoji priznati standard koji bi određivao idealan raspon između tamne i svetle slike, ma kakav bio način na koji proizvođači obeležavaju ovu specifikaciju televizora.

„Contrast ratio“ je oznaka koju možete potražiti i pogledati, ali ipak najviše pažnje obratite na performanse samog televizora dok je on uključen i vi ga gledate.

Veliki ekran = veliko uživanje = veliko ulaganje

Sve zavisi od vaših potreba i mogućnosti.

Naravno da televizori od 50 ili 55 inča ostavljaju bez daha. O televizorima od 65 inča i da ne govorimo.

Za 4K ekrane ove veličine treba izdvojiti sumu od preko 70.000 dinara, pa sve do cifre od nekoliko stotina hiljada. U pitanju su zaista velike cifre, ali je takvo i uživanje koje ovi televizori pružaju.

OLED televizori izgledaju mnogo bolje od običnih LED/LCD televizora, ali je i njihova cena daleko viša.

S druge strane, ukoliko su vaši prohtevi nešto skromniji, 4K televizore sa manjim ekranom možete naći za cifru od oko 50.000 dinara.

Full HD televizor ili HD Ready televizor možete naći i po mnogo povoljnijim cenama, tako da tržište nudi ponešto za svačiji džep.

Daleko od toga da kupovina jeftinijeg televizora isključuje svako uživanje. Oni su više nego u stanju da zadovolje potrebe svakog domaćinstva.

Za koji god se televizor opredelili, sigurno nećete imati problem sa pronalaskom pravog nosača za televizore. Kod nas ćete pronaći nosač za bilo koju veličinu televizora, a ukoliko stanujete na teritoriji Beograda, javite se ako vam je potrebna profesionalna montaža na zid ili plafon od bilo kojeg materijala.

Neka vaš televizor ima dovoljan broj HDMI ulaza

Ovo se pri kupovini televizora lako zanemari, ali se zato kupci vrlo brzo pokaju.

O HDMI ulazima ne razmišljamo dok nam ne zatrebaju. A zatrebaće vam sigurno. Ako ne odmah, već kroz mesec dana ćete videti da vam tri porta nisu dovoljna – dodate zvučnike i konzolu i već nazirete problem.

Smart TV – ne pristajte na manje

Ne samo da većina televizora na tržištu sada omogućava pristup internetu i različitim online aplikacijama, nego su i prohtevi prosečnog kupca postali takvi da se takva funkcija podrazumeva.

O ovome ne treba ni razmišljati. To je jednostavno neophodnost i to svakakao od svog televizora s punim pravom očekujte.

Potražite TV sa stopom osvežavanja od 120Hz

Stopa osvežavanja je obeležena izrazom „refresh rate“.

Iako je najčešća stopa osvežavanja 60 Hz, imajte na umu da kupovina televizora nije nešto što radite svaki dan. Kupovina televizora sa većom stopom osvežavanja će možda biti značajniji izdatak, ali vam donosi i prednosti koje nisu zanemarljive.

Stopa osvežavanja od 120Hz omogućava manje zamućivanje slike, manje treperenja, a čitav ekran će biti glatkiji.

Ukratko – više ćete uživati.

Računajte i na kupovinu zvučnika

Sve ima svoju cenu.

Tako svoju cenu ima i to što su televizori sada tanki – TV zvučnici moraju zbog toga da budu slabi i sigurno neće zadovoljiti vaše potrebe.
A kada odaberete zvučnike, budite sigurni da su bezbedni i da ste odabrali pravo mesto za njih.

Nove stvari nas čine srećnim

Zato ih i kupujemo.

Za koji god se televizor opredelili, on će sigurno uneti svežinu i promenu u vaš dom i ta promena će vam prijati.

Imajte na umu da će novi televizor verovatno biti razlog za kupovinu novog nosača, ali to već uopšte ne mora da vas frustrira.

Odaberite specijalni nosač za svoj novi TV. Ukoliko vam treba pomoć, pozovite nas na broj 0112610280 radnim danima od 9 do 17h ili subotom od 10 do 14h i zajedno ćemo pronaći idealan nosač za vaše potrebe. Ako živite u Beogradu, a želite da postavimo TV na zid umesto vas, zakažite i montažu. Tu smo da vaš prostor prilagodimo vašim željama, kako bi sve bilo u potpunosti funkcionalno, bezbedno i bez greške. 

Nakon toga, ostaje vam samo da uživate u novoj, boljoj slici i lepšem izgledu vašeg doma.

TV Nosači

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top