skip to Main Content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Kako Da Iskoristite Stalak Za TV Putem Ovih 10 Dizajnerskih Rešenja

Kako da iskoristite stalak za TV putem ovih 10 dizajnerskih rešenja

Novi ravni ekrani su postali nezaobilazni deo naših života. Većina porodica ima jedan ili više televizora u domu koje je potrebno postaviti na stalak za TV ili zidni nosač za TV kako bi prostor dobio novu, modernu dimenziju. Radi boljeg iskorišćenja prostora i atraktivnijeg izgleda prostorije televizor se u velikoj većini slučajeva stavlja na TV nosač.

Kakav ćete tip nosača izabrati zavisi od toga na kojoj visini Vam stoji televizor i da li imate multifunkcionalne prostorije (spojena u jednu prostoriju dnevna soba, kuhinja i trpezarija ili dnevna soba i radna soba,..). U multifunkcionanim prostorijama  imate potrebu za promenom smera  tj pravca gledanja televizora. U tim slučajevima se koriste pokretni nosači – koji imaju funkciju pomeranje levo-desno.

U dnevnim sobama se mnogo koriste stalci za TV – TV komode (u zavisnosti kako ko zove takav tip nameštaja) koji su dobili veliku ekspanziju početkom 21.veka tj nastankom velikih ravnih ekrana.

Razvoj stalaka za TV je doprineo tome da su dnevne sobe dobile laganu zamenu za stare, masivne ormane koje je maltene svaki stan u prošlom veku imao. Nove stanove odlikuje kombinacija polica i stalka za TV u različitim oblicima, bojama i funkcionalnostima.  Razlika između novog tipa nameštaja i starih ormana je prvenstveno u njihovoj dubini i glomaznosti.

Stari ormani su imali dubinu od oko 60 cm što je oduzimalo zapreminski veliki deo dnevne sobe i stvaralo vizuelni utisak skučenosti prostora. Moderni nameštaj treba da izgeda lagano i da podržava najnovije tehnologije – LED/LCD/Plasma televizore.

Obično je nešto dublji donji horizontalni deo na kome ili u kome treba da stoje AV uređaji ( obično je dubine do 45 cm). Bočne vertikalne police su manje dubine do 25 cm. Tako koncipiran nameštaj se uklapa u savremen način življenja.

Normalno da je televizor sastavni deo svake dnevne sobe i kao takav zauzima centralnu poziciju u njoj. U zavisnosti od pozicije sedenja i gledanja televizora, po mogućnosti postavljaćete horizontalne i vertiklane police.

Ovim tekstom ćemo Vam pomoći tako što ćemo dati 10 ideja kako sve možete jednim detaljem – postavkom televizora na TV nosač ili stalak za TV učiniti prostor svežim, privlačnim, funkcionalnim i praktičnim.

 

1. Dugačka TV komoda i televizor na nosaču sa ukrasnim policama – mami uzdahe!

 

Stalak za TV (slika 1.)

Stalak za TV (slika 1.)

 

Ukoliko imate ili želite da kupite samo veliku TV komodu, one se odlikuju malom visinom do 40 cm (mada neki modeli mogu biti i višlji) i velikom dužinom (preko 2m).

Možete postaviti televizor na nosač centralno iznad TV komode, a iznad TV-a 10-20 cm postavite jednu ili dve police koje mogu služiti za postavljanje knjiga, DVD-jeva ili nekih drugih detalja. Ovo je odlično dizajnersko rešenje koje odiše atraktivnošću i jednostavnošću.

 

2. Za toplinu vašeg doma – televizor na vertikalnoj ploči

 

Stalak za TV (slika 2.)

Stalak za TV (slika 2.)

 

TV komoda se sastoji od vertikalne ploče na koju montirate nosač i televizor, a bočno postavljate police koje su u tom slučaju kraće. (od 20-50 cm).

Savetujemo i montažu centralnog zvučnika na veliku horizontalnu ploču koja će dominirati dnevnom sobom. Obično se svi kablovi vode iza vertikalnog stuba na kome stoji televizor.

Ako koristite 5.1 sistem zvučnika centralni zvučnik stavite malo ispod televizora. Za tu namenu možete koristiti neki od nosača zvučnika iz našeg online shop-a.

 

3. Postavka klasičnog stalka za TV (TV komode)

 

Stalak za TV (slika 3.)

Stalak za TV (slika 3.)

 

Standardni primer su TV komode koje imaju tri odeljka: centralni otvoreni i dva zatvorena boksa. Centralni je predviđen za postavljanje AV opreme, dok zatvoreni mogu biti predviđeni za ostavljanje DVD-a, CD-ova, itd.

Vaš televizor stoji na svom fabričkom podnom stalku na gornjoj horizontalnoj ploči TV stalka. Ispred njega je postavljen centralni zvučnik (što malo nespretno izgleda).

U slučaju da Vam ta varijanta dosadi TV skinite sa komode i montirajte ga na zid na visini od 20-tak cm od stalka. Na taj način će Vam ostati prostor koji ispod televizora možete koristiti za postavljanje centralnog zvučnika. Zvučnike levo i desno montirate na zidne nosače za zvučnike – npr. Flex.

Ukoliko ne želite da Vam zvučnici budu na zidu preporučujemo Vam da koristite neke elegantne podne nosače za zvučnike. Woofer postavite tako da Vam što manje vizuelno smeta. Što se tiče kvaliteta zvuka njegova pozicija nije kritična za postavljanje, jer zračenje niskih frekvencija je ravnomerno u svim pravcima.

 

4. Postavka ozvučenja u kombinaciji sa klasičnim stalkom za TV

 

Stalak za TV (slika 4.)

Stalak za TV (slika 4.)

 

Svi ljubitelji  dobre muzike i dobrog bioskopskog osećaja će u dnevnu sobu ugraditi AV surround sistem sa 5.1 ili 7.1 kombinacijom zvučnika (prva cifra označava broj satelita, a druga broj woofera, tako da  5.1 sistem znači da imate 5 satelita i 1 woofer).

Na ovoj slici se prikazuje jedna od opcija postavke prednjih zvučnika (centralni  ispod  televizora i levi i desni  sa obe strane televizora).

Ovo je zanimljivo dizajnersko rešenje za one koji žele da spoje klasičan dizajn sa modernom tehnikom i na taj način postignu minimalistički retro look.

 

5. Idealno rešenje za velike dnevne sobe

 

Stalak za TV (slika 5.)

Stalak za TV (slika 5.)

 

Kada imate veliku dnevnu sobu možete napraviti odličnu i modernu vizuelnu strukturu gde ćete kombinovati otvorene i zatvorene police sa jedne ili sa druge strane televizora i veliku horizontalnu TV komodu ispod televizora.

Takav nameštaj mnogo dobro izgleda ako nema vidljive ručke na prednjim panelima. Na to obratite pažnju! I ovde je televizor montiran na nosač za TV zato što daje moderniji utisak celoj strukturi.

 

6. Zanimljive tapete sa još zanimljivijom strukturom Vašeg tehničkog kutka

 

Stalak za TV (slika 6.)

Stalak za TV (slika 6.)

 

Zanimljiva opcija je kombinovanje niske horizontalnog TV stalka i dodatne horizontalne police  montirane na zidu. Na gornjoj polici je postavljen TV, dok je donja polica skroz slobodna i čista od detalja na njoj.

Da bi se povećala dinamika prostora dodaju se još dve ili tri vertikalne police koje mogu sa tapetama da prave vizuelnu sinhronizaciju. Ovde je jedna od mogućih varijanti i skidanje TV-a sa gornje police i montiranje na zid uz pomoć zidnog TV nosača. Toplo preporučujemo!

 

7. Za topao izgled Vašeg doma

 

Stalak za TV (slika 7.)

Stalak za TV (slika 7.)

 

Ovaj stalak za TV se sastoji od velikog pločastog segmenta na kome je montiran televizor na TV nosač. Ovo je dosta česta varijanta i ostavlja atraktivan i topao utisak u prostoru, pogotovo ako je stalak za TV izrađen od drveta.

Obično se vizuelno kombinuju otvoreni  i zatvoreni skladišni prostori. U otvorenim boksovima su predviđene pozicije za provlačenje kablova između  AV uređaja i televizora. Još bolji utisak odaje ukoliko postoji svetlo iza televizora ili ploče.

 

8. Stalak za TV za elegantan izgled Vašeg dnevnog boravka

 

Belt 22 Nero stalak za TV (slika 8.)

Belt 22 Nero stalak za TV (slika 8.)

 

Munarijeva komoda Belt 22 Nebl je još jedna od varijanti gde se kombinuje veliki pločasti segment na kome stoji televizor postavljen na nosač za TV.

Kod ovog tipa stalka za TV,  audio/video komponente se postavljaju iznad zatvorenih boksova, a ispod TV-a. Elegantno je iza televizora postavljen sistem rasvete koji  u nekim verzijama ima mogućnost menjanja boja. Ovaj luksuzni komad nameštaja je trenutno na akciji i možete ga naručiti preko našeg online shop-a.

 

9. Još jedno neobično rešenje za velike dnevne sobe

 

Stalak za TV (slika 9.)

Stalak za TV (slika 9.)

 

U slučaju da imate veliku dnevnu sobu možete “lažirati” zid od drveta tako što ćete na već postojeći zid postaviti ploče od oplemenjene iverice u dezenu koji Vam odgovara.

Od istog tog dezena napravite horizontale police (jednu ili dve) na koju ćete postaviti AV uređaj ili druge dekorativne elemente. Televizor montirate na nosač za TV koji je pričvršćen na tablu oplemenjene iverice. Prostor iza lažnog zida iskoristite za provlačenje kablova, kako strujnih, tako i interkonekcijskih (HDMI, činč  kablovi,…), zvučničkih i antenskih.

Levo i desno od televizora možete postaviti vertikalne police koje mogu biti otvorene ili zatvorene. Ako hoćete da prostor više “diše” neke od tih polica možete dići na odstojanje od zemlje 50 cm ili više. Sa druge strane se na slici vidi primer otvorene biblioteke i vertikalnih zatvorenih polica koje stoje na zemlji.

 

10. Ultramoderno dizajnersko rešenje za porodice sa stilom

 

Cell 06 arancio (slika 10.)

Cell 06 arancio (slika 10.)

 

Jedna od najzanimljivijih i ultramodernih opcija je montiranje Munarijeve Cell komode na zid. One predstavljau transformaciju nosača u TV komodu i kao takve su poseban dizajnerski proizvod. Sastavljene su iz modula (ćelija) koji se kombinuju tako da se u zavisnosti od veličine zida i ličnih želja može korisititi 4, 6, 8 ili više modula (ćelija) koji prave celinu.

Boje ćelija mogu biti crne ili narandžaste. Pogledajte u našem shopu i verziju crne Cell komode sa 4 ćelije

 

Koje od ovih 10 dizajnerskih rešenja se Vama najviše svidelo?

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top