skip to Main Content
+381 (0) 11 261-20-80, +381 (0) 11 219-32-56 office@artechome.com
UŠTEDITE: Da Li Jednom Demontirani Nosači Za TV Mogu Da Se Ponovo Montiraju?

UŠTEDITE: Da li jednom demontirani nosači za TV mogu da se ponovo montiraju?

Prošlo je već  više od 10 godina od pojave prvih plazma televizora! Kako smo samo uživali u počecima velikih ravnih ekrana! S obzirom da dolaze nove generacije LED televizora pojavljuje se logično pitanje da li stari nosači za TV koji su bili korišćeni za tadašnje modele velikih ravnih ekrana mogu biti ponovo iskorišćeni za montažu novog televizora?

Da li ih možemo korisiti opet prilikom montaže televizora na drugo mesto (prilikom promene prostorije ili selidbe u drugi dom)? Potrudićemo se da Vam detaljnije odgovorimo na ova pitanja i damo savete koje ćete brzo i jednostavno moći i sami upotrebiti…

 

Šta se promenilo za ovih 10 godina?

Televizori su postali mnogo lakši. Prvobitni modeli plazma televizora su bili teški 40, 50, pa i više kg. Imali su VESA standarde obično 800 x 400, a kod nekih modela su bili čak i veći.

Sadašnji LED televizori (čak i velikih dimenzija ekrana preko 50“) imaju VESA standarde od 400 x 400, a težina im uglavnom ne prelazi 20 kg. VESA standard je specificiran tako da nosači za TV koji imaju veće VESA standarde u sebi sadrže i opcije za manje VESA sandarde.

 

Fiksni i nagibni nosači za TV velikih dimenzija (preko 37”)

Objasnićemo Vam kroz primere kako funkcioniše demontiranje TV nosača u zavisnosti od dimenzija televizora i vrsta nosača po funkcionalnosti. U ovim slučajevima se možete i Vi prepoznati  ukoliko su Vaši raniji izbori bili ili fiksni nosači za tv ili nosači za TV sa nagibom

Demontaža fiksnih nosača za TV

Demontaža fiksnih nosača za TV

Nosač za televizor Monoplasma XL (nosač koji postoji na tržištu već više od 10 godina i jedan je od ubedljivo najviše prodavanih nosača za televizore) podržava maksimalni VESA standard od 800 x 400, ali isto tako podržava i sve standarde koji su manji od 800 x 400 (600 x 400, 400 x 400, 400 x 200, 300 x 200, 200 x 200, …).

Pošto je njegova nosivost od maksimalnih 70 kg daleko veća od potrebne nosivosti za današnje televizore, on će svakako biti kvalitetno rešenje i za bilo koji novi LED televizor.

Samim tim ako ste davnih dana kupili neki od Art Support ili Artec nosača za TV, nemate nikakve bojazni da na njega montirate i LED televizor najnovije generacije.

U slučaju da želite da premestite nosač za televizor na neku drugu poziciju jednostavno skinite TV sa nosača. Na TV-u će ostati dve vertikalne ruke (šine) koje su pričvršćene na poleđinu pomoću mašinskih šrafova.

Baza nosača (onaj deo nosača koji se nalazi na zidu) je pričvršćen uz pomoć tiplova i šrafova na zidu. Šrafove pažljivo odvijte i skinite bazu nosača sa zida. Finim, špicastim klještima probajte izvući tiplove iz zida i zatim ispunite te rupe gipsom.

Ovako skinut nosač za TV je odmah spreman za novu montažu. Potrebno je samo da nabavite nove šrafove i tiplove kojima ćete montirati bazu TV nosača na novi zid.

Napomena: Zbog sigurnosti nikako nemojte koristiti stare tiplove!

 

Šta kada već posedujete stari fiksni ili nagibni nosač za televizore dijagonala manjih od 32“?

Nagibni nosači za TV

Nagibni nosači za TV

Raniji modeli LCD televizora su bili daleko veći i imali su veći VESA standard od novih LED modela. Novi LED televizori od 32“ i manje nemaju VESA standard veći od 200 x 200 (u 99,99% slučajeva), a uglavnom im ni težina ne prelazi 15 kg.

Samim tim, nove modele televizora možete slobodno  postaviti na nosače koji su bili ranije korišćeni za teže LCD televizore.

Prilikom postavke novih LED televizora na stare nosače jedina stvar o kojoj treba da vodite računa je da Vam odgovara VESA standard (a što je 100% sigurno).

Vodite računa da ga prilikom demontaže fizički ne oštetite, jer postoji mogućnost da ga posle nećete moći montirati.  S obzirom da je većina nosača za TV izuzetno robusna, mogućnost nekog fizičkog oštećenja koje bi Vam onemogućilo ponovnu montažu je izuzetno mala.

Želite li da TV postavite na terasu ili u neku drugu prostoriju! Šta tada raditi?

U slučaju da želite TV da selite iz jedne prostorije u drugu (na primer da ga prebacite iz sobe na terasu) potrebno je imati dva ista modela nosača za televizore  tako da Vam je na drugoj poziciji za postavljanje TV-a (terasa) potrebno samo postavljanje baze nosača na zid.

Sve što je potrebno je da televizor zajedno sa montiranim vertikalnim rukama (šinama) koje se nalaze na poleđini TV-a zakačite na postojeću bazu na terasi kao slika na zidu (ukoliko je u pitanju fiksni TV nosač). Sada priključite antenski i strujni kabl i počnite da uživate u Vašem omiljenom programu.

Pokretni TV nosači (zglobni) u akciji demontaže…

U slučaju da već posedujete neki stari zglobni nosač (pokretni nosači za TV) situacija je dosta slična kao i kod fiksnih i nagibnih nosača. Ranije su televizori bili daleko teži, pa je samim tim i opterećenje za zglobove bilo daleko veće, kao i moment sile kojim je TV opterećivao nosač .

Sada je sa novim laganim LED modelima situacija daleko jednostavnija. Potrebno je samo da vidite da li VESA standard novog TV-a odgovara VESA standardu starog nosača.

Pokretni nosači za TV

Pokretni nosači za TV

Demontaža zglobnih nosača zavisi od modela do modela, ali obično se glava TV nosača sa pločom skida od tela ili baze nosača. Na telu se obično nalazi baza sa pokretnom rukom. Baza je ta koja je vezana na zid.

Pažljivo demontirajte nosač za televizor sa zida, pa ga ponovo montirajte na drugo novo mesto. Pri tome, obratite pažnju na zategnutost šrafova koji drže zglobove.

Ako su vremenom popustili od upotrebe i pomeranja, slobodno ih malo zategnite. Ako zglobni modeli imaju plastične obloge za skrivanje interkonekcijskih kablova, njih pažljivo demontirajte pre nego što skinete nosač za TV sa zida.

Ukoliko ste slučajno polomili žabice koje služe za spajanje plastičnih delova, plasične obloge možete (posle montaže i provlačenja kablova kroz njih) pravilno zalepiti nekim univerzalnim ili dvokomponentnim lepkom. Tada će ponovno skidanje tih plastičnih obloga biti daleko teže i sa većom mogućnošću trajnih oštećenja.

Ukoliko ste nosač kupili pre 7 godina ili manje, obratite pažnju da je on još uvek pod garancijom! Mi garantujemo toliko upravo zbog vrhunskog kvaliteta i sigurnosti koju oni pružaju Vašem televizoru!

Ukoliko te već kupili Art Support ili Artec nosač, a imate dodatna pitanja ili zahteve  možete nas pozvati ili nam se obratiti putem maila ili kontakt forme! Naš stručan tim će se potruditi da odgovori na sva Vaša pitanja i ukoliko je potrebno proverimo nosivost starih modela nosača kojih više nema u proizvodnji.

Uštedite na kupovini nosača za TV!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top