Skip to content
011 261 20 80, 011 219 32 56 office@artechome.com
Kako-da-sigurno-montirate-držač-za-TV-na-zid

Kako da sigurno montirate držač za TV na zid primenom ovih praktičnih saveta

Montirali ste držač za TV na zid. Da li znate koliko je sada Vaš televizor bezbedan na njemu? Faktor bezbednosti zavisi od izbora i kvaliteta TV nosača i od izbora i kvaliteta odabrane tiple. Nosač za TV standardizovanog kvaliteta uzimajte samo kod proverenih dobavljača. Odabir tiplova zavisi od građevinskog materijala od koga je načinjen zid na koji želite da montirate TV nosač.

 

Kako odrediti koje tiplove koristiti?

Evo male pomoći da bi bolje razumeli ovu temu. Razlikujemo četiri osnovna tipa građevinskog materijala:

  1. Pun građevinski materijal guste strukture
  2. Šuplji građevinski materijal guste strukture
  3. Pločasti građevinski materijal
  4. Pun građevinski materijal porozne strukture

Za svaki od njih treba drugačija tipla. Kako da znamo koji je tip zida? Kako da znamo kakvu tiplu da koristimo? Koga to da pitamo? Glavobolja. Da li to baš mora tako?

Ako ne znate od kog je materijala zid možete probušiti jednu probnu rupu da bi videli da li je zid betonski, puna cigla, blok, puni zid od gipsa, gips-karton ploča, … (pogledajte više o ovome u tekstu u novostima)

Tiple se dele na nekoliko osnovnih kategorija: standardna tipla, univerzalna tipla, tiple za šupljine, tiple za beton, tiple za gips ploče, tiple za porozni beton, itd. Standardna dvodelna tipla se sastoji iz dva nazubljena dela. Prilikom montaže zupci se šire i pritiskaju omotač rupe, geometrija tiple se menja u zavisnosti od oblika rupe. Na taj način se povećava sila trenja između tiple i podloge, tako tipla preuzima na sebe i prenosi na zid spoljnje sile izvlačenja. Da bi standardni tiplovi sigurnije držali u zidu mogu da budu trodelnog ili četvorodelnog tipa.

UX-2 Tipla za držač za TV

Svaka tipla ima u specifikaciji kolike spoljnje sile trpi i u kojim materijalima. Mala prekoračenja tih vrednosti nisu značajna, jer je faktor sigurnosti mnogostruko veći (do 5 puta veći u odnosu na deklarisanu vrednost).

Tipla za šupljine bukvalno drastično menja svoju geometriju i na taj način gužvanjem zapušava rupu nedozvoljavajući izvlačenje tiple. Tu je važno napomenuti da šraf koji se koristi za tiplu mora da bude odgovarajućeg prečnika da bi tipla maksimalno držala.

Standardni tiplovi drže samo u punim građevinskim materijalima guste strukture – beton, kamen, puna cigla. Za sve ostale materijale morate kupovati drugačije tiple. U slučaju da koristite Fischer tiple tu glavobolju ćete lako rešiti.

Kupili ste Art Support držač za TV. Uradili ste pravi izbor, jer jedino Art Support TV nosači sadrže u fabričkom pakovanju osim standardnih tiplova i Fischer standardne SX tiple ili Fischer univerzalne UX tiple. Više o tiplovima pročitajte u našim novostima sledeće nedelje…

Ovaj članak ima 0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Back To Top